Deze basiscursus duurt acht avonden, telkens ‘s avonds 19 – 22 uur. De dag van de week wisselt per cursus. In deze acht avonden leer je de basis én meer. Je gaat je eigen ontwerpen en foto’s afdrukken, zo ontdek je welke kleuren en technieken jou het beste liggen. De docent is een ervaren grafisch ontwerper en kan je leren om je ideeën om te zetten naar een zeefdruk.
Je kunt op de computer werken om je beeld voor te bereiden, vooral bij foto’s is dat handig, maar het hoeft niet, je kunt ook alles met de hand doen. Het is maar net wat je wil. Op deze cursus komen vaak ontwerpers en kunstenaars die de techniek willen leren, maar ook mensen die geen professionele beeldende opleiding hebben. Je hoeft niet per se goed te kunnen tekenen of schilderen om mooie zeefdrukken te maken. Wel wordt er verwacht dat je je eigen beeld maakt ( of leent 🙂 ): bij deze cursus maak je echt je eigen werk, we werken we niet met standaard plaatjes. Je kunt drukken wat je wil: teksten, foto’s, tekeningen, kleurvlakken, abstract, illustratief, realistisch, strak of schilderachtig. Vaak is een heel simpel ontwerp al prachtig.
De minimum leeftijd is 16 jaar.
Wat leer je in acht avonden basiscursus?
Je leert zeefdrukken op papier én op textiel. Als je wil kan je ook keramische transfers leren zeefdrukken. Je werkt in een goed uitgeruste grote werkplaats in een oud pakhuis, met onder andere een laserprinter voor het printen van de transparanten om mee te belichten, twee belichters, een ruime spoelruimte met een hogedrukspuit, een fixeerpers voor textiel en een ruim assortiment ramen, een ruim assortiment papier, wat textiel en zeefdruk inkten op waterbasis. Voor de keramische transfers zijn er keramische pigmenten, zeefdruk medium, covercoat lak, transferpapier en een voorraadje tegels en serviesgoed. Op verzoek (als je zelf geen keramische oven hebt) kan je werk met transfers ook afgebakken worden. Gaandeweg behandelen we verschillende manieren van zeefdrukken, hoe je een ontwerp opbouwt, hoe je in lagen drukt en hoe je kleur en compositie kunt gebruiken.
De cursisten
Er zijn maximaal 10 deelnemers. Zolang de anderhalve meter maatregel van kracht is zijn dat er maximaal vijf. Dat is een kleine groep dus er is ruimte voor individuele aandacht. De eerste algemene uitleg gaat klassikaal, maar in de loop van de cursus gaat iedereen steeds meer haar of zijn eigen pad volgen. Behalve van de docent leer je vooral veel van elkaar. In de loop van de cursus bekijken we regelmatig elkaars werk en het werk andere ontwerpers en kunstenaars.
De kosten
Deze cursus van acht avonden kost 350,- euro, je kan je onderaan deze pagina bij een cursus inschrijven en online afrekenen. Deze cursus is inclusief het gebruik van ramen, chemie, inkten, prints om mee te belichten of transparante vellen om zelf op te tekenen of schilderen, en thee/koffie met wat lekkers erbij. Overige materialen zoals papier, stof en keramisch materiaal worden naar gebruik afgerekend (ja kan pinnen in de laatste les). Dat bedrag varieert van een paar euro tot meestal niet meer dan ca. 15,- per persoon. Uiteraard mag je ook je eigen papier en stoffen meenemen om op te zeefdrukken.
Annuleren kan tot twee weken voor aanvang kostenloos. Tot een week voor aanvang krijg je de helft terug. Bij een annulering van een week of korter van tevoren krijg je helaas geen geld meer terug, wel kan je in overleg iemand anders in jouw plaats laten komen.
De cursusprijs is inclusief 21% btw, als je betaald hebt ontvang je automatisch een btw factuur ia de mail.
Na de basiscursus
Na de basiscursus kan je – als je wil – zelfstandig aan de slag op de open werkplaats dagen en avonden. Daar kan je je voor inschrijven als je in staat bent om zelfstandig te werken én als je bij Zeefdrukles een basiscursus hebt gevolgd. Schrijf je wel even van tevoren in want er is beperkt plaats.
Bekijk alle basiscursussen in de agenda.